Offentlige toaletter for en mer likestilt by

Å unngå toalettbesøk, selv når vi virkelig trenger det, kan føre til mage-tarmproblemer og redusert livskvalitet. Likevel er mange motvillige til å besøke offentlige toaletter. Det er mer vanlig blant kvinner og spesielt vanlig blant unge. Mangelen og kvaliteten på toaletter gjør det offentlige rom ulikt. Samtidig er også moderne, effektive offentlige toaletter løsningen – de kan tilby et trygt og imøtekommende sted som gjør at flere kommer ut og ønsker å oppholde seg lenger i våre offentlige miljøer.

Offentlige toaletter for en mer likestilt by

Byer bygget for menn

Det har lenge vært offentlige toaletter for både kvinner og menn, men ser vi litt nærmere etter har det ikke vært likeverdig. Allerede på 1800-tallet kom de første pissoarene til Sverige og siden den gang har menn vært normen for et toalettbesøk ute på byen. Når så offentlige toaletter for kvinner kom, fikk de ofte samme utforming. De eneste store endringene vi har sett er rullestoltilpasninger og noen ganger tillegg til stellebord, før Danfo utviklet Familieromstoalettet. 

Jonas Olsson er administrerende direktør i Danfo, Sveriges største produsent av offentlige toaletter. 

– Vi må tenke nytt om formålet med offentlige toaletter. Hvis vi i stedet tenker at hensikten er å gjøre plasser tilgjengelig for flere, forstår vi at det handler om å skape trygge og imøtekommende plasser. Selve toalettbygget blir en viktig brikke i puslespillet.

Et alternativ til offentlige toaletter kan være restauranter, men de kan stenges akkurat når du trenger dem og kan ofte bare brukes av gjester. Det er også mange flere steder vi ønsker å få flere til å besøke som parker, naturområder, badeplasser og lekeplasser.
 

Offentlige toaletter ved badeplasser øker kundetilfredsheten


Løsningene for offentlige toaletter er allerede tilgjengelige idag

Det viktigste for å inkludere alle er at det er toalett på rett plass, der du trenger det. Da er det selvsagt avgjørende hvordan man utformer toalettbygget. Kontinuerlig drift og vedlikehold av toalettbygget er en viktig del for å sikre at rommene er innbydende og at byggets levetid selvsagt er viktig, og dette henger sammen med utformingen. Godt utformede toalettbygg er slitesterke, de holder seg stilige lenge og er enkle å holde hele og rene gjennom riktig drift og vedlikehold. Dagens offentlige toaletter er utviklet svært teknologisk og vi ser flere utviklingsmuligheter som vil ta toalettbyggene våre til neste nivå. Men det viktigste er drift og vedlikehold.

Jonas Olsson forklarer:
– Både vi og andre leverandører tilbyr teknologisk avanserte løsninger som selvrensende toaletter, men faktum er at trivselens avgjørende handler om god drift og vedlikehold. Drift og vedlikehold er A og Å for å sikre en innbydende opplevelse for den besøkende. Derfor har vi en egen drifts- og vedlikeholdsavdeling i form av Danfo360 som kun fokuserer på offentlige toaletter

Drift og vedlikehold av offentlige toaletter Stockholm

Jonas forteller at mange bestiller toalettbygg med diverse ekstra tilbehørsmuligheter, som energisparepakker, sykkelpumper eller vannutkast. Det er med på å omdefinere toalettbygget til et servicested, et sted hvor hele familien føler seg velkommen.


Målgruppe tilpasset offentlige toaletter skaper trygghet

Offentlige toaletter kan skape trygghet på kveldstid

Det finnes undersøkelser fra både Sverige og andre land som tydelig peker på hvordan tilgang på offentlige toaletter gjør at flere besøkende kommer til et sted og at de blir lenger. Det påvirker mest kvinner, familier og eldre – målgrupper som mange steder ønsker å tiltrekke seg. Når man lykkes med å få folk av ulike kjønn og aldre til å bevege seg i et område, eller på kveldstid, øker sikkerheten Jonas oppsummerer:

Offentlige toaletter gjør offentlige steder mer likeverdige. Det er lett å spøke med toaletter, men det er alvorlig. Vi må se det offentlige toalettet i et nytt lys, som et trygt sted for alle. Og nettopp derfor har vi laget et bredt utvalg offentlige toaletter tilpasset ulike steder. Fra enklere toalettbygg til Familieromstoalett. Og nettopp Familieromstoalettet er utviklet sammen med barn og med dem og deres families behov i fokus.

Vil du skape en tryggere opplevelse for de besøkende og få dem til å bli lenger? Kontakt oss.
 

Offentlig toalett utviklet med og for barn

____________________________________________________________________________________________________________________

KILDER:

Erika Sjöqvists debattartikkel i Dagens samhälle: 
https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/battre-offentliga-toaletter-viktigt-for-jamstalldheten/

Eksamen av Apoteket Hjärtat:
https://www.icagruppen.se/arkiv/pressmeddelandearkiv/2022/varannan-svensk-undviker-att-bajsa-besok-pa-offentliga-toaletter-varst/