Et offentlig toalett med kunstnerisk uttrykk

Lidköpings historiske torg trengte et offentlig toalett, men omgivelsene begrenset mulighetene. Løsningen ble et kunstverk med en nyttig kjerne.

Unikt offentlig toalett i Lidköping

Til tross for at den åpne plassen i Lidköping sentrum går under navnet Nya stadens torg, er den alt annet enn ny. Plassen dateres tilbake til 1600-tallet og er av nasjonal interesse for kulturmiljøvern. 

– Det er et sensitivt miljø, skal man endre noe her må man ta hensyn, fastslår byarkitekt Anders Hansson.

Samtidig har torget utvilsomt hatt behov for et offentlig toalett. Kommunen valgte å løse den vanskelige ligningen med et unikt bygg som ikke bare ga beboerne en sjanse til å slappe av, men også en kunstnerisk opplevelse knyttet til byens historie.

I Lidköping var det i mange år en av Sveriges mest anerkjente porselens- og keramikkprodusenter, Rörstrand, og det er fortsatt en liten produksjon av fliser og keramikk i byen. Ved å kjøpe en Tetragon 110 kledd med en spesiell type plate, kunne du dekorere fasaden med lokalproduserte fliser. 

– Vi trengte en overflate som tålte både fukt og vekt og det var ikke noe problem å ordne. Danfo tegnet bygget etter våre ønsker, sier Henrik Gustafsson, prosjektleder ved Lidköping kommunes eiendomsavdeling.

Kunstnerisk offentlig toalett med inspirasjon lokalt, men også fra Marokko

Kunstneren Astrid Sylwan, som jobbet med Porselensfabrikken i Lidköping i andre sammenhenger og som blant annet er representert på Stockholms nye T-banestasjoner, ble leid inn for å dekorere flisen. På denne måten fikk man både et utsmykket kunstverk og et serviceanlegg på torget i en fei.

Unikt design offentlig toalett

Kunstneren fikk frie hender og laget en lokal, men også marokkansk, inspirert vegg. Resultatet appellerte til både beslutningstakere og kommuneinnbyggere, og toalettet er nå et vakkert innslag i det tradisjonelle bymiljøet.

– Vi er veldig fornøyd med resultatet, toalettet har blitt litt av en perle i byen, sier Anders Hansson.

VIL DU VITE MER OM HVORDAN DU DESIGNER DET OFFENTLIGE TOALETTET? KONTAKT: