Offentlig toalett med fargerik løsning på kreative piren

Helsingborg, Sverige

Mens man venter på nye boliger, har Oslopiren i Helsingborg blitt et senter for innbyggernes frie kreativitet. Med Danfos hjelp har også den offentlige toaletten blitt en del av opplevelsen.

Det var en gang ferjetrafikk som stoppet her på vei mellom København og Oslo. I muntlig tale lever det gamle navnet Oslopiren fortsatt, men i virkeligheten har området endret seg radikalt.

Pixlapiren - sentrum for kreativitet

Nå er Pixlapiren, som det har byttet navn til, sentrum for innbyggernes egen kreativitet. Hvem som helst kan låne en egen "pixel" - et 10 ganger 10 meter stort område - og bruke det til nesten hva som helst. Samtidig har området forvandlet seg fra et ganske trist ingenmannsland til et estetisk kult sted. Sjøfartscontainere er satt opp og malt i sterke farger, og vegger er malt av graffitiartister.

  • Tanken har vært å få til en helhet som ikke minst tiltrekker skoleungdom, sier Georg Hermann, bygningsingeniør i Helsingborg kommune.

Offentlig toalett ved Oslopiren, Helsingborg

Offentlig toalett for populært samlingssted

Det ser ut til å ha fungert - spesielt om sommeren er Pixlapiren et populært samlingssted for ungdom. Dyrking, skateområder og volleyballbaner har vokst frem i området, og mer er på gang. Der mange mennesker oppholder seg, trengs også offentlige toaletter. Helsingborg kommune ønsket at den offentlige toaletten skulle smelte inn i miljøet, og med Danfo som leverandør fant de en både kul og kostnadseffektiv løsning: Ved å kle en Tetragon 110 med metallkassetter lakkert i glade farger, fikk de akkurat den effekten de ønsket. Og den dagen bygningen ikke lenger trengs på Pixlapiren, kan den enkelt flyttes og endres for å passe inn i et annet miljø.

Offentlig toalett som er lett å tilpasse

  • Vi kjøper offentlige toaletter kontinuerlig, og for oss er det veldig viktig at vi kan tilpasse dem etter omgivelsene. Hvis toalettet skal stå i skogkanten, velger vi trepanel, i en eldre omgivelse passer det med Falu rød farge og hvite hjørner, og så videre. Vi har valgt Danfo fordi produktene deres er lette å tilpasse, sier Georg Hermann.

Helsingborg kommune har valgt å inngå en rammeavtale om offentlige toaletter med Danfo. På den måten slipper de å gjøre en ny anbudskonkurranse hver gang de vil etablere en ny offentlig toalett i kommunen.

  • Jeg er veldig glad for at Danfo vant anbudskonkurransen. De er engasjerte og tar ansvar, noe som gjør at man ikke må ha full kontroll i alle prosjekter hele tiden. Det gjør arbeidshverdagen min mye enklere, sier Georg Hermann.

 

Sammendrag

Oslopiren i Helsingborg, Sverige, er et kreativt samlingspunkt for innbyggerne, hvor offentlig kunst og fargerike omgivelser skaper et pulserende miljø. Helsingborg kommune ønsket at den offentlige toaletten skulle passe inn i dette miljøet og valgte Danfo som leverandør av en skreddersydd løsning. Tetragon 110-toalettet er kledd med fargerike metallkassetter og bidrar til områdets helhetlige estetikk. Gjennom et rammeavtale med Danfo kan Helsingborg kommune enkelt anskaffe offentlige toaletter som er tilpasset ulike miljøer og omgivelser, noe som forenkler prosessen og styrker samarbeidet mellom partene.