Lekent toalett får godkjent av førskoleklasse

Familietoalettet vårt skal gjøre toalettbesøket til en tryggere opplevelse for barn – og da er selvsagt barnas meninger ekstra viktige for oss. Derfor har vi i samarbeid med Helsingborg by utviklet et toalettkonsept ut fra intervjuer med barn. I forrige uke inviterte vi en klasse fra den mobile førskolen Dibber Valpebo i Örebro for å høre hva barna der hadde å si om det nye konseptet.

Offentlige toaletter skal være for alle, men de er ikke alltid bygd med barn i tankene. Det har vi gjort noe med på det nye og barnevennlige familietoalettet vårt. Vaskeservanten er plassert lavt for at barna skal nå den, håndtørkeren er stillegående for at den ikke skal oppleves som skummel, og rommet er stort nok til at foreldre og lærere kan hjelpe til. Døren til toalettet kan åpnes med en trykknapp, og det finnes et toalett for barn ved siden av det store toalettet. Bygningen har et lekent tema for å gjøre toalettbesøket morsommere og tryggere for barna.
Danfo Tetragon Familjerum Dockan_12_1680.jpg

Et offentlig toalett utenom det vanlige

Familietoalettet som skal plasseres i Helsingborg, ble laget i Nora. Forrige uke var barna på førskolen Valpebo de første til å teste det. Utsiden av toalettet er sebramønstret, og innvendig møtte barna alle mulige dyr på savannen. De ble overrasket over å finne både tigerspor og elefantbæsj på gulvet.

– Selvsagt blir det lettere både for lærerne og barna om det finnes toaletter på utfluktsmålene – og hvis de holder samme klasse som familietoalettet, blir besøket atskillig mer lystbetont, sier Camilla Viktorsson, lærer i Valpebo.

Førskolen Valpebo

Dibber.jpg
– Wow, det er to toaletter! utbrøt barna. – Og en elefant som kjører luftballong! Reaksjonene deres viste at de var tydelig imponerte over dyreverdenen vi hadde bygd opp. Vi hadde greid å skape et miljø som appellerer til barn, og det varmer litt ekstra. Med barn er det aldri noen kunstige reaksjoner. De viser ekte følelser.

Tilbakemeldingene fra besøket gjorde selvsagt både oss og vår samarbeidspartner Helsingborg by stolte.
– Toaletter generelt burde skape glede på samme måte som familietoalettet. De fleste er ganske kjedelige og strikte, og overhodet ikke barnevennlige. Familietoalettet skaper trygghet for barna, mener Camilla Viktorsson.


Fremtidens toaletter finnes i barns ønsker

Barna kom også selv med flere morsomme forslag til fremtidige temaer for familietoaletter, blant annet et Star Wars-toalett, et toalett med regnbuetema og et toalett for pirater. Utmerkede ideer, synes vi i Danfo, og vi tenker allerede på hvordan et toalettbesøk med Darth Vader skulle se ut!

Danfo Tetragon Familjerum Dockan_0672.jpg

Et godt samarbeid som vil skape trygge toaletter i fremtiden

Helsingborg viser en vilje til å utvikle byen i en mer barnevennlig retning. For å lykkes med dette må vi bli flinkere til å lytte og handle ut fra barnas behov og ønsker. Med erfaring fra hverdagen, der en femåring ikke ville gå på et offentlig toalett under et besøk på en lekeplass, fødtes en tidlig idé om et toalett der barns brukeropplevelse står i fokus. Men det stoppet ikke med ideen. Familietoalettet er et samarbeid mellom Helsingborg by og Danfo, og håpet er å gi barn en trygg, familievennlig og leken toalettopplevelse.
– Gjennom intervjuer med barn og familier i Helsingborg har vi identifisert problemer, tanker, ideer og mulige løsninger for familietoalettet. Dessverre kan vi ikke love en toalettskål i form av en prinsessetrone med juvelinnfatning (som et av barna foreslo). Derimot kan vi love et toalett som er utformet etter barnas tanker om hvordan et trygt toalett skal være, og med temaer lik dem vi finner på lekeplasser, sier Pamela Sjöstrand, landskapsarkitekt i Stadsbyggnad Helsingborg i Helsingborg.

Prosjektet er en del av H22, som arbeider for å knytte sammen, utvikle og løfte frem nye ideer som kan bidra til at Helsingborg blir en smartere og mer omtenksom og bærekraftig by med høy livskvalitet for alle – også i fremtiden. Velkommen til H22 City Expo i Helsingborg 30. mai til 3. juli 2022. Der kan du teste Helsingborgs to nye og barnevennlige offentlige toaletter.

Danfo Tetragon Familjerum Dockan_0674.jpg

Danfo Tetragon Familjerum Dockan_07.jpg

Flere partnere/leverandører i dette prosjektet:

Fasade og barnevask i emaljert plate
Finemal OY, www.finemal.com, design Elisabeth Möllerström, Helsingborg by

Innervegger og tak i trykt laminat
Wallsystems Glimåkra of Sweden, www.glimakra.com, design Elisabeth Möllerström, Helsingborg by

Trykte fliser
Everstyle® Art & Image Tiles, www.everstyle.se, design Bibbi Evermark, Everstyle

Innertak_105609_resized.jpg