Vi begynner nå å klimadeklarere våre offentlige toaletter

Nå tar vi neste steg i vårt bærekraftsarbeid og beregner klimabelastningen fra driften vår. Med klimaberegningen bak oss fortsetter vi reisen mot enda mer bærekraftig bygging og å redusere klimafotavtrykket vårt. Vi fortsetter også å lede bransjen og ta ansvar for klimaavtrykket til offentlige toaletter, gjennom hele livssyklusen.

Hva er formålet - som komplett leverandør av offentlige toaletter - med klimaberegningen?

Klimakalkylen vil resultere i at vi kan redusere utslippene våre ved å finne tydelige forbedringsområder som vi kan jobbe videre med.

-    Klimakalkylen skal hjelpe oss å sette mål og klare handlinger for å redusere klimafotavtrykket vårt. Dette kan for eksempel innebære valg av andre materialer og konstruksjonsløsninger, samt å ha dialog med leverandører for å redusere deres klimaavtrykk. Å stadig redusere klimafotavtrykket vårt er et punkt høyt på agendaen vår, sier Jonas Olsson, administrerende direktør i Danfo.

Offentlig toalett park.jpg

Hvordan skal klimaberegningen gjøres?

Internt i Danfo vil det bli lagt til en gruppe som skal jobbe med å sammenstille dataene.

- Deretter vil vi i prosessen ha hjelp av ClimateHero, som har utviklet og foredlet en prosess der de tilpasser en klimaberegningsmodell spesifikt for vår forretningslogikk. De beregner først Danfos totale klimaavtrykk, og hjelper oss med å sette mål og handlinger for å redusere fotavtrykket og oppsummere alt i en klimarapport. Som neste steg beregner vi så klimaavtrykket for spesifikke produkter, fortsetter Jonas.

- Fordelen med ClimateHeros modell er at vi i fremtiden kan bruke klimaberegningsmodellen selv til å komme med nye mål og handlinger. Vi vil også kunne se hvilken fremgang vi gjør og det vil være kontinuitet i arbeidet – avslutter Jonas.

offentlige toaletter miljø.jpg

Global standard som grunnlag for klimaberegning av offentlige toaletter

Det finnes i dag en global standard for bedrifters klimaberegninger kalt Greenhouse Gass-protokollen hvor selskapets utslipp beregnes i tre omfang:

  • Scope 1: Virksomhetens direkte utslipp: Avgasser fra biler og maskiner, forbrenning og ev. gasslekkasje i prosesser
  • Scope 2: Utslipp fra energien (elektrisitet, varme, kjøling, damp) som bedriften forbruker
  • Scope 3: Utslipp som skjer oppstrøms og nedstrøms i virksomhetens verdikjede (men utenfor virksomhetens egen systemgrense) som følge av virksomhetens drift

Ved å bruke GHG-protokollen som grunnlag for klimaberegningen kan vi sikre at alle vesentlige utslipp blir tatt i betraktning. Med klimadataene som grunnlag kan vi så se hva vi må forbedre for å redusere påvirkningen.

Vil du vite mer om Danfos bærekraftsarbeid? Ta kontakt med: